Zámek Plumlov (Zámek)

Zámek se nachází v rekreační oblasti Plumlovská přehrada. Jedno z nejkrásnějších sídel Lichtenštejnů a vlastně i zemí Koruny české mělo před staletími vzniknout jen několik kilometrů západně od Prostějova, kde ve středověku stál zeměpanský hrad. K realizaci plánů mocného rodu sice nedošlo v plném rozsahu, ale i tak se plumlovský zámek řadí k nejzajímavějším šlechtickým stavbám u nás. A přestože již léta prochází celkovou rekonstrukcí, neobvyklá architektura, zajímavá historie a interiéry zpřístupněné třemi prohlídkovými okruhy jsou určitě dostatečnými důvody k jeho návštěvě.

Stejně pestrý jako nabídka expozic je ovšem i kalendář akcí, jimiž zámek ožívá téměř po celý rok. Umělecké výstavy se tu střídají s tvůrčími workshopy a hudebními koncerty, a k oblíbeným akcím patří samozřejmě i ty tradiční, například Plumlovské vinobraní, Pohádkové prohlídky, Dobývání Plumlova nebo Šermířské víkendy. Jejich seznam na internetových stránkách zámku Vám tudíž může být dobrým pomocníkem při rozhodování, který víkend se Vám „nedokončený zámek“ bude líbit nejvíce.

Na zámeckém nádvoří můžete navštívit občerstvení Kamenný sál, kavárnu a obchůdek pro radost se suvenýry. Zajímavou informací je i to, že se zde pořádají svatební obřady.